Dzeuso skulptūra

Dzeuso skulptūra – senovės Graikija

Ketvirtas pasaulio stebuklas

Ar Jums ką nors sako, Dzeuso skulptūra?

Dzeusas – kadaise, labiausiai garbintas dievas Olimpijoje, kuri buvo senovės Graikijoje. Prieš daugelį amžių Olimpija buvo vienas iš svarbiausių religijos centrų senovės Graikijoje, kuriame buvo organizuojamos bei rengiamos olimpinės žaidynės, atletikos varžybos ir įvairiausios šventės, o dabar – tai objektas, kuris pripažintas vienu iš septynių pasaulio stebuklų.

Dzeuso skulptūra

dzeuso_skulpturaNė karto nesidomėjote senovės Graikijos istorija?

Gali būti, kad daugelis numos ranka ir pasakys, didelio čia daikto ta Dzeuso skulptūra ir jų istorinės žinios liks minimalios. Bet tie, kurie domisi ne tik istorija, bet dar ir įvairių šalių istorija atskirai, apie šį objektą galėtų papasakoti labai daug. Suprantama, kad domėtis savo šalies kultūra bei atsiradimo istorija verta, bet nepamirškime, kad ir kitos šalys turi savo, todėl gali būti taip, kad karta pasidomėję bent viena šalimi, sustoti noro nebebus.

[the_ad id=”60″]

Žinomas ir garsus Atėnų skulptorius Feidijas buvo išrinktas garsiosios skulptūros kūrėjo, nes Olimpijos gyventojai nusprendė pastatyti šventyklą aukščiausio to meto dievo garbei – Dzeusui. Tai įvyko V a. pr. m. e., kai senovės Graikijos gyventojai subrendo statyboms ir savo norus įgyvendino 466-456 m. pr. m. e. Feidijas buvo pasirinktas ne atsitiktinai, jo darbų kolekcijoje puikavosi kelios statulos ir Atėnei. Šventykla buvo pastatyta iš didelių akmens luitų, kuriuos supo kolonos. Pritariame, statinys yra įspūdingas.

Galima apibūdinti kaip šventykloje viskas atrodė. Pati Dzeuso statula buvo pastatyta šventykloje. Šventyklos ilgis siekė apie 64 metrus ilgio, o plotis 28 metrus. Vidinės patalpos taip pat buvo įspūdingos ir siekė iki 20 metrų aukštį. Patalpų gale, buvo galima pamatyti sėdintį dievą – Dzeusą, kuris galva rėmė lubas, jo kūnas iki juosmens buvo apnuogintas. Statula buvo pagaminta iš medžio, jo oda sukurta iš dramblio kaulo, o rūbai suprantama, iš aukso plokščių. Užsimerkite ir pabandykite įsivaizduoti… Dievas sėdi soste, kuris padabintas įvairiausiais brangakmeniais bei juodmedžiu. Vienoje rankoje jis laikė Nikės skulptūrą, kuri reiškia pergalės deivę, o kita ranka rėmėsi ar laikė ilgą skeptrą. Dviejų metrų kolonos, jos juosė visą statinį ir atrėdė labai įspūdingai, nes Dzeuso sosto šonus tapė pats Panonas – Feidijo padėjėjas ir giminaitis. Gal todėl, iki mūsų laikų išliko taisyklė, kad darbais dalintis reikia ne su specialistais, bet giminaičiais. Suprantama, čia buvo pokštas ir jokiu būdu nenoras ką nors įžeisti.

Gaila, bet Dzeuso statulos iki mūsų dienų išsaugoti nepavyko niekam. Bizantijos imperatoriaus Teodozijaus II laikais, sudegė jo paties rūmuose. Todėl siūlomos pigios keliones metu, pasinersite į šios visos istorijos „jūrą“ ir mėgausitės gido smulkiais pasakojimais kaip viskas vyko.